Cikkek, előadások,vélemények

Dohányzás
ápr 0
ápr 0

Dohányzás

A dohányzás tüdődaganatot okozó hatása széles körben ismert. Azt is sokan tudják, hogy a dohányzás érszűkítő hatása révén szív – és érrendszeri betegségekhez, a végtagok érszűkületéhez vezethet, ennek ellenére még mindig nagyon sok férfi dohányzik. Az már kevésbé ismert, hogy az érszűkület miatt a dohányzás merevedési zavarokat, meddőségi problémákat is okozhat, ezért azok megelőzésében is […]

  Read more
Mozgásszegény életmód
ápr 0
ápr 0

Mozgásszegény életmód

A mozgásszegény életmód elhízáshoz, az elhízás pedig cukorbetegséghez, szív- és érrendszeri megbetegedéshez vezethet, de a mozgás hiánya önmagában is fokozza a keringési megbetegedések kialakulásának kockázatát. Hiba azt hinni, hogy a rendszeres testedzés csak a fiatalok kiváltsága. A rendszeres mozgásra minden életkorban szükség van, mivel az jó hatással van a szív és a tüdő teljesítő képességére, […]

  Read more
Környezetszennyezés
ápr 0
ápr 0

Környezetszennyezés

A környezetünk állapota igen nagy befolyással van egészségünkre. A környezetet szennyező anyagok nem csak a növény- és állatvilágra, hanem – a levegőből, a táplálkozással a szervezetünkbe bejutva, beépülve – az emberi egészségre is káros hatással vannak. Az ivóvizekben pl. több olyan káros szennyező anyag van, amelyet ki lehet szűrni, ám ennek ellenére szennyezés következtében maradhatnak […]

  Read more
Stressz
ápr 0
ápr 0

Stressz

Napjaink aktív embere folyamatosan stresszhatásoknak van kitéve. A folyamatos elvárások a munkahelyen és a családban, az állandó rohanás, a megélhetési hajsza, a konfliktusok mind mind próbára teszik a mai kor férfiját. A stressz gyengíti az immunrendszert, gyomorfekély, magas vérnyomás, cukorbetegség, szívbetegség alakulhat ki, csökkennek a nemi funkciók is. A stresszhelyzetek elkerülése a modern kori férfiak […]

  Read more
Helyes táplálkozás
ápr 0
ápr 0

Helyes táplálkozás

A helyes táplálkozáshoz számos táplálék-összetevő és azok helyes egyensúlya szükséges. A jól megválasztott étrendnek – az alapvető táplálási funkción túl – egészség- és jó közérzet megőrző funkciója is van. A szakirodalomban ezt nevezik járulékos értéknek (added value). A kutatások több egyértelmű összefüggést mutattak ki az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők, valamint a csökkent megbetegedési kockázatok között. […]

  Read more
Helyes táplálkozás
ápr 0
ápr 0

Bioaktív anyagok

Ezek mellett újabban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az úgynevezett bioaktív anyagoknak. Ezek, a bizonyos növényi eredetű élelmiszerekben előforduló anyagok képesek a sejtpusztító, rákkeltő szabadgyököket semlegesíteni és elősegítik a káros anyagok szervezetből való kiválasztását. A legfontosabb bioaktív anyagok a karotinoidok ( pl. a paradicsomban lévő likopin), a terpének (pl. citrus-olaj) a fokhagymában előforduló szulfidok és a […]

  Read more