Cikkek, előadások,vélemények

Helyes táplálkozás
ápr 0
ápr 0

Helyes táplálkozás

A helyes táplálkozáshoz számos táplálék-összetevő és azok helyes egyensúlya szükséges. A jól megválasztott étrendnek – az alapvető táplálási funkción túl – egészség- és jó közérzet megőrző funkciója is van. A szakirodalomban ezt nevezik járulékos értéknek (added value). A kutatások több egyértelmű összefüggést mutattak ki az élelmiszerek és az élelmiszer-összetevők, valamint a csökkent megbetegedési kockázatok között. […]

  Read more
Helyes táplálkozás
ápr 0
ápr 0

Bioaktív anyagok

Ezek mellett újabban egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az úgynevezett bioaktív anyagoknak. Ezek, a bizonyos növényi eredetű élelmiszerekben előforduló anyagok képesek a sejtpusztító, rákkeltő szabadgyököket semlegesíteni és elősegítik a káros anyagok szervezetből való kiválasztását. A legfontosabb bioaktív anyagok a karotinoidok ( pl. a paradicsomban lévő likopin), a terpének (pl. citrus-olaj) a fokhagymában előforduló szulfidok és a […]

  Read more